Szerszám-szaküzletben beszélgettem egy régi ismerőssel

Párommal lakásfelújításra készültünk. Nagyon szeretjük otthonunkat csinosítgatni, és amit csak lehet magunk szoktunk elvégezni kis fészkünkön. El is látogattunk egy szerszám- szaküzletbe, hogy ott szerezzük be a munkához szükséges eszközöket, dolgokat. Ahogyan ez lenni szokott, a boltba belépve régi ismerősbe botlottunk. Férjem egyik munkatársával találkoztunk, aki mosolyogva köszöntött minket, fantasztikusan nézett ki! Régen ez korántsem volt így. A srác alkoholproblémákkal küzdött, melyek olyannyira súlyosbodtak, hogy emiatt el is bocsájtották munkahelyéről.

Elmesélte, hogy sikerült felvennie a harcot alkoholizmusával és mára újra józan életet él. A családja szerencsére mindenben mellette állt és támogatta, elmondása szerint nélkülük nem is sikerült volna.

Felépüléséhez a Felépülők Addiktológiai- és Családterápiás Központot választotta. Ez egy olyan intézmény, mely alkohollal és egyéb függőségekkel küzdőknek nyújt segítséget. Fontos, hogy a kliensek maguktól is akarják a változást. Nem baj, ha az eddigi leszokási kísérletek kudarcba fulladtak, vagy ha a betegek bizonytalanok és kilátástalan helyzetűek. Van kiút és van segítség. Az intézmény alapítói tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a kezeltek min mennek keresztül, hiszen ilyen vagy olyan formában ők is érintettek a témában, felépülő alkoholisták is vannak közöttük.

Az alkoholizmussal küzdők mellett természetesen a családtagoknak, barátoknak is van lehetőség segítségkérésre. Egy ilyen helyzet kialakulásában ez egyáltalán nem elhanyagolandó tényező, hiszen az alkoholizmus családi betegség, sosem csak egy ember, hanem a közvetlen környezete problémája is. Viszont, fontos tudni, hogy a hozzátartozók is sokat tehetnek azért, hogy szerettük felépülhessen.   

Profi szakemberek, saját tapasztalatokkal

Mint az alkoholelvonó intézmények, a Felépülők Központ is képzett, professzionális addiktológus szakemberek által vezetett terápiákkal segíti a függőségekkel küzdők gyógyulását. Olyan módszer szerint dolgoznak, melyben fontos szerepe van a saját tapasztalatoknak és ezek mélyen beépülnek a terápiás folyamatokba. Az úgynevezett Minnesota modellt alkalmazzák, merre nevéből is következtethető, hogy Amerikából ered. Ennek lényege, hogy ez egészségügyi-orvosi ismeretanyagot a saját tapasztalatokra épülő élményanyaggal kombinálja. Mindezt úgy valósítják meg, hogy olyan munkatársakat alkalmaznak, akik maguk is felépülésben lévő alkoholisták.

A modell nagyon hatékonynak bizonyult, olyannyira, hogy az amerikai alkoholelvonó intézmények túlnyomó többsége alkalmazza ezt a módszert, a mai napig is, 1949 óta. Hazánkba az 1990-es évek tájékán érkezett meg, de itt is hamar bizonyította sikerességét: az elmúlt 3 évtizedben a legjobb terápiás módszernek bizonyult.

A kezelés fő célja az, hogy a függőséggel küzdő személyt felismerésre ébressze rá. Ezzel párhuzamosan az alkoholistában arra is rá kell jönnie, hogy segítségre van szüksége. Az alkoholizmus önálló betegség, nem valaminek a melléktünete és eszerint is kell kezelni. A derűs józan élet megtartásáért meg kell mutatni a betegeknek, hogy melyek azok a pontok, melyeket meg kell változtatni ahhoz életvitelben és gondolkodásban is. Fontos egy olyan életmód kialakítása, melyben tünetmentesen élhetnek együtt függőségükkel.  Mivel az alkoholfüggőség többfázisú betegség. A kezelés sokkal hatékonyabb akkor, ha mindegyik, a fizikai-, a mentális- és a spirituális fázis területe egyidejűleg figyelemmel van kísérve.

Ha valakinek, vagy valamely családtagjának alkoholfüggőséggel kapcsolatos problémái vannak, és szeretné megtenni az első lépéseket, a www.felepulok.hu honlapon minden szükséges információt megtalál. Vannak telefonszámok és e-mail cím is. Elolvashatjuk az intézmény alapítóinak személyes történetét és élményeit, és részletes tájékoztatást kaphatunk az egyes programokról is. Számomra nagyon meggyőzőnek tűnt amit a honlapon olvastam. Már csak azért is, mert szembetűnő volt a pozitív változás, melyen kedves ismerősünk ment keresztül, az ő lelkiismeretes és profi munkájuknak köszönhetően.